Населението в страната продължава да се топи. Това показват данните на

...
Населението в страната продължава да се топи. Това показват данните на
Коментари Харесай

Пандемията върна българина на село

Населението в страната продължава да се топи. Това демонстрират данните на Националния статистически институт. Големите градове стават все по-големи, а селата обезлюдяват. По време на пандемията обаче се следи противоположната наклонност, близо 200 хиляди българи са се върнали на село.

Половината от всички българи, трансформирали местожителството си в границите на страната предходната година, са се върнали на село. Светла и брачният партньор ѝ също избират селото пред града в пандемия. 

" Спокойствието е преди всичко, има условия за детето. И по време на пандемия селото е най-удачният вид. Детето не можеш да го затвориш на едно място, то има потребност от въздух ", показа Светла Владева пред Bulgaria ON AIR.

Кметът на село Николово споделя, че единствено за последните месеци популацията се е нараснало с една трета. 

" По последни данни от ГРАО, към 3100 – 3200 индивида са с сегашен адрес в с. Николово, а към 2900 са с непрекъснат адрес. Но това не е вярната цифра. Да не споделям една втора, само че една трета са с адрес в Русе. Много младежи си пазят русенската регистрация, с цел да могат да класират децата си в учебни заведения и детски градини в Русе ", разяснява кметът на село Николово Златан Ванев. 

Агенциите за недвижими парцели също регистрират сериозен растеж на продажбите в селата.

" От началото на пандемията я няма първо тази наклонност за сезонност, а целогодишно има такова търсене. Тук разтварям една скоба, че приказваме освен за къщи, а и за имоти. Тоест, и хора, които могат да си разрешат строителство ", показа шефът на организация за недвижими парцели Десислава Димитрова.

" Над 90% са млади фамилиите, които избират да дойдат да живеят на село. И в действителност доста огромен интерес има към парцелите в селото. От предходната година от пандемията, от март месец, имаме над 700 – 800 индивида, на които сме създали адресна регистрация, сегашен адрес ", добави Ванев. 

Друга позитивна страна на пандемията е, че за пръв път в новата си история България има натурален машинален приръст. През 2020 година завърналите се сънародници са с към 6 пъти повече от напусналите страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР